Alles over goud

Blog_Posts_GOud.jpg

Goud

Goud is een edelmetaal dat al eeuwen lang wordt gebruikt voor het vervaardigen van sieraden. Hoewel de eerste gouden sieraden uit 4400 voor Christus dateren, werd goud mogelijk eerder vervaardigd tot een decoratief object. De oudste gouden sieraden stammen uit het Thracische tijdperk. Tijdens een opgraving in Bulgarije werden er honderden sieraden ontdekt. Deze ontdekking toont aan dat men in die tijd al een indrukwekkende kennis had over het vervaardigen van goud.

 

Wat is een edelmetaal?

Edelmetalen zijn metalen die zich niet of nauwelijks met zuurstof verbinden. Deze metalen blijven altijd mooi en raken niet aangetast door oxidatie en roest. Perfect dus om sieraden van te maken. Goud is een van de bekendste edelmetaal en wordt veel toegepast voor het maken van sieraden. Zilver, ijzer en koper zijn voorbeelden van metalen die minder edel zijn. Ze verbinden zich namelijk snel met zuurstof. Zilver wordt hierdoor op den duur zwart en bij koper ontstaat er roest.

goud_karaat_vierkant_2.gif

Wat betekent de term karaat?

Alle gouden sieraden bij Diamond Point zijn gemaakt van 14 of 18 karaat goud, maar wat houdt dat precies in? Overal ter wereld wordt de hoeveelheid puur goud, dat aanwezig is in een sieraad, uitgedrukt in karaat. De puurste vorm van goud wordt uitgedrukt in 24 karaat. Puur goud is van nature een zacht metaal en daardoor lastig te verwerken tot een sieraad. Door deze eigenschap kan puur goud namelijk zijn vorm niet goed behouden en is het erg gevoelig voor slijtage. Om dit te voorkomen worden er andere metalen zoals zilver, palladium of koper toegevoegd om het edelmetaal harder te maken. Dit proces wordt ook wel “legeren” genoemd. Hoe lager het goud percentage in een legering, hoe lager het karaat. Daarnaast mogen in Nederland legeringen onder 14 karaat geen goud genoemd worden.

Hieronder vind je een overzicht van de verschillende karaten en de bijbehorende percentage goud.

24 karaat goud: 99.9% goud
22 karaat goud: 91.6% goud
20 karaat goud: 83.3% goud
18 karaat goud: 75.0% goud
14 karaat goud: 58.5% goud
 9 karaat goud: 37.5% goud

Wat zijn vergulden sieraden?

Naast gouden sieraden zijn er ook goud vergulden sieraden. Nu vraag je je zeker af, wat het verschil is tussen die twee. Goud verguld betekent dat de basis van het sieraad uit een ander metaal bestaat. Denk aan zilver, koper, staal en messing. Vervolgens komt er op het montuur alleen een dunne gouden laag. Hierdoor liggen de prijzen voor goud vergulden sieraden en stuk lager. Dit klinkt interessant, maar goud verguld heeft ook zo zijn nadelen. Afhankelijk van de dikte van de gouden laag kan de kleur van het sieraad veranderen. De onderlaag kan de eigenschappen van het goud beïnvloeden en kan het sieraad permanent dof maken. Ook kan de gouden laag verdwijnen door slijtage.

Dit is de voornaamste reden dat wij bij Diamond Point geen sieraden aanbieden van verguld goud. Met het oog op kwaliteit en duurzaamheid hebben wij gekozen voor 14 en 18 karaat gouden sieraden. De sieraden zijn kleurvast en sterk genoeg voor dagelijks gebruik. Zo kun jij en je dierbaren blijven genieten van je prachtige sieraden en zelfs meegeven.

keurmerken_goud.png

Keurmerken

In Nederland wordt goud gekeurd op echtheid en goudgehalte. Dit kun je ook terugvinden in jouw sieraad aan de hand van een keurmerk. Deze moeten verplicht op elk gouden sieraad of voorwerp vermeld staan en zo ook op elk Diamond Point sieraad. Bij de keurmerken wordt er onderscheid gemaakt in de grootte van het voorwerp, hoeveel karaat goud en of het nieuw of gebruikt is. Bij Diamond Point maken wij gebruik van twee goudkeurmerk stempels. Eén voor 14 karaat gouden sieraden en één voor 18 karaat gouden sieraden. In de foto hieronder kun je zien hoe je de twee stempels kunt herkennen. Daarnaast maken wij ook gebruik van een Diamond Point Stempel. Zo kun jij zien dat je een echte Diamond Point sieraad in bezit hebt.

Kun je het keurmerk in een sieraad uit je eigen collectie niet vinden? Geen paniek! Dat wil niet meteen zeggen dat jouw sieraad niet echt is. Het keurmerk kan versleten zijn door het dragen. Daarnaast kan het sieraad ook uit het buitenland komen, waar andere regels van toepassing zijn.